Akut hasmenés

Mi a hasmenés?

A hasmenés a széklet gyakoriságának és konzisztenciájának hirtelen változásával jön létre. A gyakorlatban hasmenésről beszélünk, ha naponta több mint 3 laza vagy folyékony széklet ürül.

Ha a hasmenés kevesebb, mint 2 hétig tart, « akut hasmenésről » beszélünk. Az esetek többségében az akut hasmenés hirtelen jelentkezik.

Az akut hasmenés általában fertőzés következménye: a vékonybél fertőzéséből ered, baktériumok vagy vírusok által. Ezek az átmeneti hasmenéses időszakok leggyakrabban spontán módon regenerálódnak, vagy a tüneti kezelést követő 2 vagy 3 nap alatt megszűnnek, rövidtávon nem ismétlődnek meg.

diarrhée

 

A hasmenés okai

Az utazók hasmenése

diarrhée tourista

Leggyakrabban jóindulatú fertőző hasmenésről van szó, amit a célország alacsony higiénia szintje miatt kapnak el az utazók. A turisták általában az élelmiszer által közvetített baktériumoktól fertőződnek meg.

 

 

 

Gasztroenteritisz (gyomor-bél hurut)

diarrhée gastro

Az akut gasztroenteritisz az emésztőrendszerben részt vevő belek gyulladása, amely hasmenést, gyakran hasi fájdalmat és hányást okoz. Nagyon gyakori az előfordulása: 2015-ben mintegy 4 millió ember volt érintett világszerte.

 

 

 

Stressz okozta hasmenés

diarrhée stressA vizsgálatok kimutatták a stressz és a hasmenés közötti kapcsolatot: a stressz felgyorsítja a bél és a vastagbél működését, és a stresszes epizód is okozhat hasmenést.

 

 

 

Étkezési eredetű hasmenés

diarrhée alimentaireAz akut hasmenés lehet élelmiszer eredetű is: mérgezés, szennyezett élelmiszer vagy allergia. Olyan ételek, amelyek szennyezettek lehetnek hasmenést okozhatnak: sütemények, készételek, nyers vagy főtt kagylók, pasztőrözött tejtermékek, rozéra sült csirke, nyers marhahús, stb.

Az akut hasmenés kockázatának csökkentése érdekében ajánlott rendszeresen tisztítani a hűtőszekrény belsejét, illetve ezen élelmiszereket tartsuk hűtőszekrényben, mert a baktériumok szaporodása gyorsabb meleg környezetben

Ügyeljen arra, hogy tartsa be a csomagoláson feltüntetett érvényességi időt!

 

TOVÁBBI TARTALMAK

à lire aussi traitement

A hasmenés kezelése

Az akut hasmenést kezelni kell. Az esetek többségében a hasmenés jelentős víz- és ásványianyag-veszteséghez vezethet. Bizonyos esetekben a hasmenés súlyosabb...

Bővebben

SmectaGo®

A SmectaGo® segít a hasmenés elleni küzdelemben bárhol is legyen! Védi a bélrendszert, és segít helyrehozni a bélnyálkahártya károsodását...

Bővebben